Performance support: FrieslandCampina

Klantvraag

Binnen een jaar gaan we reorganiseren. De operators krijgen een andere rol en hun oorspronkelijke taken worden gesplitst. Dat betekent onder andere dat ze meer installaties moeten bedienen. Een groep achter de monitoren en een groep in de fabriek. Verder zullen ze op een andere manier gaan samenwerken dan tot nu toe gewend. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze groep operators (Veghel 200, Bedum 120) op tijd zijn voorbereid op de nieuwe situatie zodat de transitie soepel verloopt en we zo weinig mogelijk verlies van productie en kwaliteit hebben? En, hoe zorgen we ervoor dat ook na de transitie de mensen ondersteuning ter beschikking hebben op de werkplek, tijdens het werk, maar ook als middel om nieuwe mensen in te werken?

Oplossing/output

Op basis van een eerste performance analyse en beschrijving van de processen zijn samen met de mensen van de werkvloer de kritieke taken vastgesteld. Met behulp van een 70:20:10 Ontwerp is zowel de voorbereiding op de nieuwe werkplekken en de ondersteuning op werkplek bepaald. Het ontwerp is gericht op operators, maar ook op de teamleiders en de proces experts die een rol hebben in de implementatie. In cocreatie met de leadassessoren en de operators op de werkplek is performance support gemaakt en een systeem gevuld met 2000 skills die te gebruiken zijn voor het leren van nieuwe werkplekken, maar ook voor continu verbeteren en audits.

Concreet opgeleverde output:

  • Handelingenlijsten voor 70 kritieke taken (werkprocessen).
  • Performance support, beschikbaar gemaakt via POKA (zie onderstaande afbeeldingen), inclusief instructiefoto’s (in Bedum ook instructie videos).
  • Input voor de skillsmodule van POKA.
  • Buddysysteem geïmplementeerd voor het inwerken van mensen op de nieuwe posities.
  • Methode voor het maken van performance support binnen de site geïntroduceerd bij de leadassessoren.
  • Formats op maat voor het maken van handelingenlijsten en performance support.

Resultaten

De operators en teamleiders zijn voorbereid op de nieuwe rol, het is gemakkelijk te beheersen welke mensen welke taken uit kunnen voeren. De transitie moet nog plaatsvinden in Veghel. In Bedum is sprake van een succesvolle livegang van de nieuwe controlekamer en als neveneffect van dit proces zijn alle relevante SOP’s geactualiseerd, processen opnieuw ingericht.        

Contact

AINSI-Complex
Lage Kanaaldijk 113A
6212NA Maastricht
Telefoon: +31 (0)43 356 1444