Ongeveer een jaar geleden zorgde de pandemie ervoor dat je thuis kwam te werken. Via Teams of Zoom bleef je in contact met je directe collega’s. Ideaal om aan opdrachten te werken en afstemming met collega’s te zoeken wanneer dat nodig is zou je denken.

Maar wat gebeurde er in de praktijk? Je agenda stroomt vol met meetings die achter elkaar gepland zijn en vaak zo efficiënt mogelijk worden afgehandeld. Met als gevolg dat er nauwelijks tijd  is om iets uit te werken, laat staan voor reflectie. En het meest opvallende: je spreekt eigenlijk alleen nog maar het clubje directe collega’s waarmee je een project uitvoert.

Losse contacten

Op een gemiddelde dag spreken we ongeveer tussen de 11 en 16 losse contacten (Sandstrom, 2020). Denk aan die ene collega bij de koffieautomaat, of een kennis die je tegenkomt in de trein op weg naar het werk en je even een praatje mee maakt. Deze contacten zijn door het thuiswerken nagenoeg verdwenen. Dat heeft impact op ons geluksgevoel en gevoel van betrokkenheid (Sandtrom, 2020). Maar je mist ook informatie, zowel persoonlijk als zakelijk relevante informatie.


Waarom zijn die losse contacten zo belangrijk?

Die losse contacten zijn dus mogelijk belangrijker dan je op het eerste gezicht zou denken. In 1973 publiceerde de bekende socioloog Mark Granovetter een onderzoek waarin hij belang van zogenaamde ‘weak ties’*, benadrukt. Waar onze ‘strong ties’, sterke contacten, ons verbinden met vaak overlappende groepen of netwerken. Verbinden weak ties ons met een grotere en meer diverse groep mensen.

In het werk betekent dit dat je door de weak ties ook in contact komt met mensen die anders denken en je uitdagen om problemen op een andere manier te bekijken. Het geeft ook de mogelijkheid om nieuwe ideeën op te doen, dingen te ontdekken en die toe te passen in je eigen werk.

Doordat we die losse contacten dus niet meer hebben missen we kansen om toevallig een slim idee op te doen, een oplossing te vinden voor je probleem of simpelweg dat ene nieuwtje van je collega dat ze gaat trouwen! Elementen die volgens onderzoek van Sandtrom belangrijk zijn voor ons gevoel van geluk en verbondenheid.

* De term weak ties blijkt bijzonder lastig te vertalen naar het Nederlands. Enerzijds verwijst ‘ties’ naar  contacten of verbindingen. Anderzijds verwijst ‘weak’ naar los versus zwak. Beiden dekken voor mijn gevoel niet helemaal de lading, daarom gebruik ik in deze blog de oorspronkelijke term ‘weak ties’. Kijk voor een uitgebreidere uitleg van strong en weak ties naar deze YouTube video:

Gaat er al een belletje rinkelen bij je?

Wie is die ene collega die je eerst nog wel eens zag bij de koffie automaat, maar eigenlijk misschien wel een jaar niet meer hebt gesproken?

Het online thuiswerken brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal valkuilen en daar is dit er één van. Gelukkig is er iets aan te doen, lees daarvoor de tips in de box hieronder. Begin klein en dichtbij, in je team of op de afdeling. Maar vergeet ook vooral niet verder te kijken in je organisatie of daarbuiten en benut de kansen die er zijn om van en met elkaar te leren! En ga je toch weer voorzichtig naar kantoor? Benut dan de tijd die je toch moet wachten tot de computer is geüpdatet om eens een praatje te maken met je collega’s verderop in het gebouw.

Tips

  • Ben actief op (zakelijke) sociale netwerk.
    Log wat vaker in op LinkedIn of het interne netwerk platform. Zorg ervoor dat je niet alleen ‘ consumeert’, maar actief een reactie plaatsen of zelf een bericht schrijft.
  • Voer projecten uit samen met andere collega’s.
    Ga na met welke collega’s uit je team er minder contact is. Wie zijn de weak ties in je team? Organiseer vervolgens dat je ook met hen samenwerkt in een project.
  • Online koffiemoment.
    Een andere manier om in contact te komen met de weak ties uit je team is het zo nu en dan organiseren van een online koffiemoment. Beter nog: bel spontaan eens een keertje op om te vragen hoe het gaat.
  • Wees eens wat minder efficiënt.
    Neem tijdens je dagstart of bila eens even tijd om het over iets anders te hebben dan werk (of Covid).
  • Start een online community met collega’s van een vergelijkbare rol.
    Waar je sociale netwerk één grote zandbak kan zijn, is het nuttig om in een kleiner verband als community met elkaar contact te hebben. Maak een Teams pagina voor collega’s met een vergelijkbare rol. 

Literatuur

Granovetter, M. S. (1973). The strenght of weak ties. American Journal of Sociology, Volume 78, Issue 6.

Sandstromm G., Whillens, A. (2020). Why You Miss Those Casual Friends So Much. Online bekeken op 11-06-21 https://hbr.org/2020/04/why-you-miss-those-casual-friends-so-much